IT maintenance service

Näin vältät
teknisen velan ja maksimoit digipalveluiden elinkaaren

Digipalveluiden siirtymä pilveen tarkoittaa, että olemme entistä riippuvaisempia pilvitoimittajista ja teknologioista, jotka kehittyvät huimaa vauhtia. Meidän tulee pysyä perässä ja siksi DevOpsista eli digipalvelujen säännöllisistä huolto-, kehitys- ja tuotantotoimista on tullut pakollista. 

Kun uusia digitaalisia palveluita aletaan suunnittelemaan, niille on usein varattu tarkka ja mittavakin budjetti. Suunnitteluvaiheessa kuitenkin usein unohdetaan palvelun ylläpito ja sen kustannukset. Nopeasti muuttuvassa maailmassa digitaaliset tuotteet eivät ole koskaan valmiita, vaan niitä täytyy kehittää jatkuvasti sekä teknologian että tarpeiden osalta.

Kaikki lähtee mentaliteetistä 

Kun puhutaan jatkuvista palveluista, eli vuodesta toiseen ylläpidettävistä palveluista DevOpsin metodein, pitää hyväksyä, että työ ei lopu ikinä. Niin kauan kun tuotteella on elinkaarta ja sitä pidetään tuotannossa, sitä täytyy ylläpitää. Viime vuonna lanseeratulla tuotteella voi olla jo tänä vuonna teknistä velkaa olemassa olevista tai uusista ominaisuuksista. 

Sen takia ylläpitoon kannattaa varautua jo uusia tuotteita/palveluita suunnitellessa, ja varata budjettia myös ylläpitokustannuksiin. 

Mieluummin vähän jatkuvasti kuin kerralla isosti

DevOps on vähän kuin kiinteistöhuolto – jos putkiremonttia ei hoida ajallaan, putkivuodot tulevat pitkällä tähtäimellä kalliimmaksi kuin remontista huolehtiminen hyvissä ajoin ennen putkien rappeutumista. Myös ohjelmistot vaativat säännöllisiä huoltotoimia. 

Ylläpitopalvelussa pidetään kuukausittain huoli, että esimerkiksi tietoturvapäivitykset, ohjelmistoympäristön versiopäivitykset ja erilaiset riippuvuussuhteet niihin ovat kunnossa. Ethän halua, että asiakkaidesi henkilötiedot joutuvat vaaraan tietoturva-aukon vuoksi ja kolmas osapuoli pääsisi niihin käsiksi. 

Päivityksiin kannattaa mieluummin käyttää pari tuntia per kuukausi, kuin tehdä 10 tuhansien eurojen projekti sen takia, että ohjelmistoa ei ole päivitetty aikoihin. Ylläpitopalvelun kautta voi myös ketterästi tilata uusia ominaisuuksia uusien tarpeiden ilmetessä, sillä ne voidaan toimittaa helposti pienkehityksenä asiakkaan jo tuttuun ympäristöön.

Mikropalvelut ja SaaS vähentävät teknistä velkaa

Pyörää ei aina tarvitse keksiä uudelleen. Kun ennen monia ominaisuuksia tehtiin itse, nykyään tehdään enemmän SaaS (Software as a Service) -tyylisiä valmisratkaisuja, jolloin pilvipalvelun toimittaja ottaa isomman vastuun ominaisuuksista. Tämä poistaa teknisen velan, sillä versiopäivitykset tulevat osana palvelusopimusta.

Jos alustaa kuitenkin ylläpitää itse, tarjolla on nykyään paljon mikropalveluita, eli pilvipalveluiden itse kehittämiä valmiita pilvikomponentteja, jotka voidaan kytkeä omiin palveluihin. Voit tukeutua niihin sen sijaan, että teet komponentin itse. 

Moderneilla pilvialustoilla kuten Google Cloudilla ja Azurella ja AWS:llä on paljon cloud native -kirjastoja ja funktioita, joita voidaan käyttää suoraan osana omaa softakehitystä.

Esimerkiksi viestien lähetysominaisuuteen on omat kirjastot ja komponentit, joita voidaan käyttää suoraan sen sijaan, että kirjoittaisit clientin itse. Tällaisia rajapintoja ja teknologioita käyttämällä voi välttää teknistä velkaa, sillä teknologian on kehittänyt ja testannut luotettava taho ja voit luottaa siihen, että se on ajan tasalla.

Digipalveluja suunnitellessa kannattaa alusta alkaen miettiä, mikä ohjelmiston elinkaari tulee olemaan ja miten välttää tekninen velka. Käyttämällä mahdollisimman paljon valmiskomponentteja ja hyödyntämällä ylläpitopalveluita varmistat, että ohjelmisto elää ja kehittyy sitä mukaa kuin pilvet ja teknologiat kehittyvät.

Jukka Hero, Service Manager, Houston Inc.

Jukka Hero

Service Manager

Muistilista:

  • Hyväksy, että tuotteet eivät ole koskaan valmiita, vaan päivityksiä tulee tehdä jopa kuukausittain

  • Mieti jo suunnitteluvaiheessa ohjelmiston elinkaarta, ja varaudu sen mukaan ylläpitoon

  • Varaa budjettia ylläpitoon uusia tuotteita/palveluita suunnitellessa

  • Hyödynnä olemassa olevia pilviratkaisuja räätälöityjen ominaisuuksien sijaan

Lue lisää Houston Care ylläpitopalvelusta