Verkkosivu-uudistuksen kuvituskuva

Uusi brändi, uudet nettisivut - Näin toteutimme verkkosivu-uudistuksen

Brändiuudistuksen myötä myös verkkosivumme oli aika uudistaa. IT-talona pystyimme toteuttamaan sivut itse alusta loppuun – suunnittelusta koodaukseen.

Projekti käynnistyi sisällönhallintajärjestelmän valinnalla.

Sisällönhallintajärjestelmän eli CMS:n valinta oli helppo - Olemmehan hyväksi havaitsemamme modernin headless CMS-ratkaisua tarjoavan Contentfulin yhteistyökumppani.

Headless CMS tarkoittaa, että sisällönhallintatyökalu ei ole kiinteästi yhdistetty pelkästään nettisivuihin, vaan sieltä voi päivittää sisältöjä nettisivujen lisäksi mihin tahansa frontend-teknologiaan: mobiilisovellukseen, infotaululle, verkkokauppaan, yms. Jopa printtiin. Headless CMS:llä voi siis tehdä aidosti monikanavaista sisällönjulkaisua. Todellinen markkinoijan ystävä!

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Kun CMS oli valittu, verkkosivu-uudistus jatkui sisällönsuunnittelulla. Teimme sisältökartan pääsivuista ja alasivuista. Tärkeintä tässä vaiheessa oli miettiä, mitä haluamme itsestämme viestiä.

Sisältökartan pohjalta UX-designerimme Nirmal teki meille käyttökokemussuunnitelman, eli suunnitelman siitä, miten sivuilla liikutaan ja miten niiden logiikka toimii.

Käyttökokemussuunnitelman jälkeen oli aika siirtyä nettisivujen herkullisimpaan osioon eli UI-suunnitteluun aka käyttöliittymän suunnitteluun. UI-suunnittelu vastaa siitä, millainen nettisivujen look & feel tulee olemaan, eli miltä verkkosivujen elementit ja niistä koostuva kokonaisuus tulee näyttämään. Käyttöliittymän suunnitteli designerimme Jeswin.

Kun käyttökokemus- ja käyttöliittymäsuunnitelma oli valmis, saavutettavuusasiantuntijamme teki nettisivuista saavutettavuusarvion. Niiden pohjalta teimme vielä muutoksia, jotta nettisivut olisivat mahdollisimman monen saavutettavissa. Tässä otettiin huomioon mm. fonttien koko sekä värien kontrastit luettavuuden kannalta. 

Visiosta toteutukseen

Designin pohjalta ohjelmistokehittäjämme ottivat kopin nettisivujen vision viemisestä konkretiaan. Scrum Masterimme Katja ohjasi kehittäjien työtä ja piti huolen, että projekti etenee sprinttien kautta maaliin. Muutostarpeita syntyi kuitenkin sitä mukaa kun sisältöä alettiin syöttämään ja sivustoa käyttämään, joten kehitysvaiheessa designiin tuli vielä jonkin verran muutoksia.

Onnistuimme julkaisemaan sivuston ensimmäisen version brändilanseerauksen yhteydessä, mutta kehitys ei suinkaan loppunut siihen. Verkkosivujen kehitys ei lopu oikeastaan ikinä, vaan niitä tulee kehittää sisällön lisäksi myös ominaisuuksien osin, jotta ne pysyvät ajankohtaisina ja palvelevat muuttuvia tarpeita. 

Seuraavaksi nettisivumme siirtyvätkin ylläpitopalvelumme Houston Caren hellään huomaan, jossa sivuston päivityksistä ja pienkehityksestä pidetään hyvää huolta. 💜

Opit seuraavaan nettisivuprojektiin

Parhaat opit tulevat kantapään kautta. Projekteista oppii aina ja on asioita joita tekisin seuraavassa nettisivuprojektissa toisin. Tässä opit, jotka kannan mukanani seuraavaan verkkosivu-uudistukseen.

  • Läheisempi yhteistyö suunnittelijoiden ja kehittäjien välillä jo suunnitteluvaiheessa. Visuaalisesti hienot asiat eivät ole aina käytännöllistä toteuttaa. Tai ainakin niiden toteuttamiseen menisi paljon aikaa ja rahaa, ja usein nettisivuprojekteilla on budjetti ja aikataulu.

  • Luo mahdollisimman paljon uudelleen käytettäviä elementtejä - luo johdonmukaisuutta, pitää CMS:n yksinkertaisena ja säästää aikaa ja rahaa.

  • Nyrkkisääntö: suorat viivat ja symmetriset muodot ovat aina helpompi toteuttaa kuin epäsymmetriset monimutkaisemmat muodot.

  • Asiakkaan/Sisällöntuottajan olisi hyvä miettiä tarpeet komponenttivaatimusten osalta yksityiskohtia myöten - mitkä kentät ovat pakollisia ja mitkä valinnaisia? Vaatii hieman mielikuvitusta, mutta säästää pitkällä tähtäimellä aikaa ja vaivaa.

  • Tekisin myös erillisen listauksen sivuille tulevista komponenteista, eli sisältötyyleistä: kuva + teksti, pudotusvalikko, taulukko, yms. Komponenttien tulisi olla sellaiset, että ne palvelevet sisältöjä mahdollisimman hyvin, joten tässä kannattaa käyttää mielikuvitusta ja miettiä kaikkia eri sisältötarpeita. 

Summa summarum, käyttäisin suunnitteluun hyvän tovin aikaa ja tekisin sen mahdollisimman yksityiskohtaisesti, jottei siihen pitäisi juurikaan puuttua enää kehitysvaiheessa. Kaikkea ei toki voi ennalta nähdä ja onkin hyvä jättää joustovaraa tarpeiden muuttuessa.

Jos verkkosivu-uudistus on tiimillesi ajankohtainen, autamme mielellämme sen suunnittelussa ja toteutuksessa.

Meidän verkkosivujen lopputulos on silmiesi edessä. Tutustu ja ihastu!

Oona Andriasjan, Marketing Manager

Oona Andriasjan

Marketing Manager